Η κυρία Ντάλογουει από μια άλλη οπτική

 



Έχοντας, παλιότερα, επιχειρήσει να διαβάσω διηγήματα της συγγραφέως και διαθέτοντας μια συμπάθεια προς τον τρόπο γραφής της, αποφάσισα να διαβάσω το πρώτο για εμένα μυθιστόρημα από τη Virginia Woolf, την κυρία Ντάλογουει. Δυστυχώς, όμως, πρέπει αρχικά να αναφέρω ότι με απογοήτευσε αρκετά.


Ξεκινώντας την αφήγηση του βιβλίου, η Κλαρίσα Ντάλογουει, πενηνταδυάχρονη κυρία πλέον παντρεμένη με τον Ρίτσαρντ Ντάλογουει, οργανώνει μια από τις συνηθισμένες της δεξιώσεις. Την ίδια μέρα, θα συναντήσει ξανά την πρώτη της αγάπη, τον Πίτερ Γουόλς, του οποίου είχε απορρίψει την πρόταση γάμου του καθώς εκείνος επιθυμούσε να ταξιδέψει τον κόσμο μαζί της, ενώ εκείνη αποφάσισε να παντρευτεί τον Ρίτσαρντ Ντάλογουει για μια πιο ήσυχη ζωή γεμάτη δεξιώσεις και κύρος. Ο γυρισμός του θα κάνει την Κλαρίσα να προβληματιστεί για εκείνες τις αποφάσεις και θα της γεννήσει έντονες αναμνήσεις και συναισθήματα του παρελθόντος. 


Για να είμαι ειλικρινής, οι αρχικές σελίδες μου κέντρισαν αρκετά το ενδιαφέρον ως προς την πλοκή του βιβλίου, αλλά στη συνέχειά του έγινε κουραστικό και αφόρητο. Το βιβλίο, δυστυχώς, διαθέτει έντονη φλυαρία και πολλές άσκοπες περιγραφές που σε αποκεντρίζουν από το κυρίως θέμα, με αποτέλεσμα να με κάνουν να αγνοήσω και να προσπεράσω αρκετές σελίδες. Ακόμη, υπάρχουν φράσεις και γεγονότα που επαναλαμβάνονται τακτικά, τρόπος που για εμένα δεν είναι τόσο επιτυχής ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε διάρκεια. Επιπροσθέτως, ένα άλλο αρνητικό σημείο του βιβλίου, κατά την άποψή μου, είναι ότι οι διάλογοι τοποθετούνται συνεχώς σχεδόν σε πλάγιο λόγο, κάνοντας έτσι τη σκηνή να χάσει τη ζωντάνια της.


Συνοψίζοντας, λοιπόν, έχοντας διαβάσει διάφορες κριτικές για το κλασικό μυθιστόρημα "Η κυρία Ντάλογουει", και έχοντας προσέξει ότι οι περισσότερες είναι θετικές προς το βιβλίο, θεώρησα απαραίτητο να αναφέρω και τη δική μου γνώμη τονίζοντας τα χαρακτηριστικά που δεν με προσέλκυσαν. Βέβαια, ο/η κάθε αναγνώστης/στρια έχει τον δικό του/της τρόπο κρίσης και με βάση αυτού θα δημιουργηθούν θετικές αλλά και αρνητικές πλευρές των βιβλίων. 




Instagram: @orgesa.kodhelaj


Comments

Popular Posts